timeline-image

 

Η Ιστορία μας


 Ένα επαγγελματικό ταξίδι στο Παρίσι στις αρχές της δεκαετίας του ’90, γέννησε την ιδέα…


 

Ένα επαγγελματικό ταξίδι στο Παρίσι στις αρχές της δεκαετίας του ’90  και η περιήγησή του δημιουργού με (οινό)φιλους μεταξύ εστιατορίων και bistros έγινε η αφορμή για να ξυπνήσει μέσα του η ιδέα!!! Εκεί για πρώτη φορά  τα Chateaux, τα αμπέλια και η «κουλτούρα» γύρω από το Γαλλικό κρασί, τον ενέπνευσαν για μιαν άλλη ζωή.

Γόνος γεωργικής οικογένειας, σκληρά εργαζόμενος ήδη από την παιδική ηλικία,  απασχολούνταν τα καλοκαίρια του με τη συγκομιδή των καρπών της χρονιάς, τον καπνό, τα αμύγδαλα ενώ πριν ανοίξουν τα σχολεία με τον τρύγο ενός μικρού αμπελιού για το κρασί της χρονιάς. Τελειώνοντας το Λύκειο είχε αποφασίσει να ταξιδέψει, παρακινημένος και από τον πατέρα του που δεν είχε βγει ποτέ από το χωριό του. Έφυγε για να σπουδάσει Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στο Ντάρμσταντ της (τότε) Δυτικής Γερμανίας και μετά από ένα χρόνο εργασίας επέστρεψε για να εργαστεί στη χώρα του.

Ένα ταξίδι στους αμπελώνες της Βουργουνδίας ήταν ο καταλύτης. Παράλληλος βίος: οι τηλεπικοινωνίες και το κρασί. Ανάμεσα στα επαγγελματικά ταξίδια στις μεγαλουπόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής, καταστάλαξε μέσα του η δική του φιλοσοφία ζωής …απόσταγμα της παιδικής ηλικίας στη φύση και το χωριό..

vineyard2

Επόμενος σταθμός, οι σπουδές στο κρασί. Ήταν από τους πρώτους που παρακολούθησαν στην Αθήνα το παράρτημα του Βρετανικού Wine and Spirit Education Trust (WSET). Το 2009, αποφοίτησε με έπαινο, έχοντας κατακτήσει την καλύτερη βαθμολογία στα Επίπεδα Ι, ΙΙ και ΙΙΙ του WSET με έπαθλο μια επίσκεψη στο London Wine Fair. Έχει παρακολουθήσει και είναι υποψήφιος για την απόκτηση του WSET Diploma.

Ακολουθούν επισκέψεις σε οινοποιεία, συζητήσεις με οινοποιούς, συμμετοχή σε τρύγους και τελικά το 1998 φυτεύεται το πρώτο αμπέλι στην περιοχή Νέσσων της Λάρισας. Πρώτες ποικιλίες οι: Μπατίκι, Μοσχάτο Αμβούργου, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Ασύρτικο, Cabernet Sauvignon, Syrah και Merlot. Ακολούθησαν πειραματικές οινοποιήσεις μέχρι το 2010. Τελικά από αυτούς τους πρώτους πειραματισμούς, διατηρήθηκε μόνο το Merlot ενώ οι υπόλοιπες ποικιλίες αντικαταστάθηκαν.

Χρονολόγιο

  • Μεγάλωσε σε γεωργική οικογένεια στο Συκούριο-Λάρισα. Παιδικές αναμνήσεις από χωρική οινοποίηση.

  • Σπούδασε Μηχανολόγος Υπολογιστών στο Πολυτεχνείο Ντάρμσταντ, Γερμανία.

  • Από τις αρχές του ’90 εργάστηκε στο χώρο των τηλεπικοινωνιών και ταξίδεψε στον κόσμο. Μυήθηκε στο κρασί στο Παρίσι κατά τη διάρκεια επαγγελματικών ταξιδιών. Επισκέφθηκε οινοποιεία και οινοπαραγωγικές περιοχές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

  • Πρώτη φύτευση αμπελώνα στο Νέσσων-Λάρισα με ποικιλίες Μπατίκι, Μοσχάτο Αμβούργου, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Ασύρτικο, Cabernet Sauvignon, Syrah και Merlot. 
  •  2001: Σεμινάριο Αμπελουργίας στο Κτήμα Συγγρού από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.
    2005-2009: Wine and Spirits Level I, II και III με διάκριση, υποψήφιος για Δίπλωμα WSET.

    Έως το 2010. Mετά από μια σειρά πειραματικές οινοποιήσεις αποφασίστηκε η παραγωγή μιας μόνο ποικιλίας, του Merlot.

  •  Πρώτη οινοποίηση.

  • Έναρξη εμπορικής δραστηριότητας.

  • Υιοθετεί το οινοποιητικό μοντέλο επιλογής αμπελώνων λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας που οινοποιεί.