Σίγουρα ένα ντελικάτο κρασί που κερδίζει τη συμπάθεια πολλών δεν είναι ποτέ βαρετό…
H  λέξη finesse μεταφράζεται στα ελληνικά ως «κομψότητα», ενώ στα γαλλικά παραπέμπει μεταξύ άλλων  σε «λεπτότητα».

O γευσιγνωστικός αυτός όρος, αναφέρεται σε ένα κρασί ποιότητας, ισορροπημένο, με λεπτές/κομψές αρωματικές και γευστικές αποχρώσεις.

Η υποκειμενικότητα παρεισφρέει στην αποκωδικοποίηση και «ανάγνωση» ενός κρασιού και εκφράζεται συνήθως μέσω μιας γευσιγνωστικής σημείωσης. Στο πλαίσιο αυτό θα προσπαθήσω να δώσω την αντικειμενικότερη «υποκειμενική» μου άποψη…

Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι η «φινέτσα» δημιουργεί το υπόστρωμα που επιτρέπει την ανάδειξη όλων των επιθυμητών αρωματικών και γευστικών χαρακτηριστικών ενός κρασιού με στόχο την ολοκληρωμένη έκφρασή του ως σύνολο. Οπότε αναπόφευκτα ενυπάρχει σε αυτήν ο όρος αρμονία.


Επιπλέον στοιχείο αποτελεί η αρωματική/γευστική ένταση. Κανένα άρωμα δεν πρέπει να υπερκεράζει το άλλο. Αντιθέτως, το καθένα θα πρέπει να είναι πολύ καλά ενσωματωμένο στο σύνολο και να αναδεικνύει τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά ενός κρασιού.

Η “κοινωνικότητα” αποτελεί έναν ακόμη αναγκαίο, συμπληρωματικό όρο για την ανιδιοτελή αρωματική/γευστική συνύπαρξη.

Η ισορροπία μεταξύ των κύριων χαρακτηριστικών ενός κρασιού (οξύτητα – αλκοόλη – τανίνες – δομή – εκφραστικότητα κλπ) είναι επίσης απαραίτητη για να αποφανθούμε αν τελικά ένα κρασί διαθέτει φινέτσα.

Η ποιότητα εκφράζεται με την καθαρότητα και τη λεπτότητα των αρωμάτων/γεύσεων και το συνδυασμό τους σε ένα μπουκέτο που προκαλεί και εμπνέει.
 

Τελικά πόσο πολυσυλλεκτική είναι η φινέτσα!!!
 


Χωρίς να περιοριζόμαστε σε περιοχές, ποικιλίες ή τύπους κρασιών, τα μέγιστα στον όρο «φινέτσα» έχει συνεισφέρει η Βουργουνδία με τα Meursaults, Montrachets και Chablis τα οποία συστήνουν από μόνα τους, μια αυτόνομη κατηγορία, πίσω από την οποία «τρέχει» ολόκληρος ο οινικός πλανήτης.

Ειδικότερα για το Chardonnay που είναι μια ευπροσάρμοστη ποικιλία, ιδιαίτερα και ντελικάτα κρασιά θα συναντήσουμε σε αμπελοτόπια μεγάλου υψομέτρου. Η (α) αργή ωρίμανση του σταφυλιού σε συνδυασμό με (β) την αναπόφευκτα χαμηλή παραγωγή ανά πρέμνο (λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών) σε συνδυασμό με (γ) την οινοποίηση με ελάχιστες παρεμβάσεις δίνουν εξαιρετικά κρασιά με φινέτσα, γευστική κομψότητα και αρωματική λεπτότητα.

Τελικά, η φινέτσα στο κρασί ανοίγει έναν αέναο διάλογο με την ποιότητα και το χρόνο…

Σχολιάστε

Your email address will not be published. Required fields are marked *