Οι Επιλεγμένοι Αμπελώνες μας

 


Νέσσων, Θεσσαλία, Κεντρική Ελλάδα


 

Αμπελώνας Μπόσδακας

Η περιοχή Νέσσων που απέχει 15 χλμ. από τη Λάρισα και βρίσκεται σε υψόμετρο 250 μ αποτέλεσε την έδρα της αμπελουργίας της Οικογένειας Νούλα. Αρχικά φυτεύτηκαν οι τοπικές ποικιλίες Μπατίκι (λευκό) και Μοσχάτο (ερυθρό) των οποίων η οινοποίηση γινόταν με παραδοσιακές μεθόδους. Οι οινοποιήσεις των παραπάνω ποικιλιών δεν έδωσαν τα προσδόκιμα αποτελέσματα ενώ οι ιώσεις των πρέμνων υποβάθμιζαν την ποιότητα του σταφυλιού. Πραγματικά εξαιρετικοί αμπελώνες που ειδικά την άνοιξη όταν οι αμυγδαλιές τριγύρω ανθίζουν δημιουργούν μια μαγευτική εικόνα. Τα εδάφη είναι κυρίως αμμώδη (75%) με μικρό ποσοστό αργίλου (25%). Το ποσοστό οργανικής ουσίας δεν ξεπερνά το 1%. Ο προσανατολισμός του αμπελιού είναι σε Βορρά – Νότο. Είναι γραμμικό σε διαμόρφωση, σε διπλό Guyot , σε ύψος 60 εκ. από το έδαφος και το ύψος της φυλλικής επιφάνειας στα 100-110 εκ.

MPOZNTAS

 


Επιλεγμένοι Αμπελώνες


 

chardonayy-Aigialia

Ορεινή Αιγιαλεία


Στην περιοχή της ορεινής Αιγιαλείας σε υψόμετρο 950 μ. βρίσκεται το αμπέλι του Chardonnay. Το έδαφος είναι αμμώδες με κροκάλες και άργιλο. Η διαμόρφωση θαμνοειδής με έκθεση σε Βορρά – Νότο. Η έντονη θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ ημέρας και νύχτας βοηθάει στην διατήρηση των αρωματικών προδρόμων της ποικιλίας.

atalanti

Αταλάντη


Στην περιοχή της Αταλάντης το αργιλώδες έδαφος  ευνοεί το Cabernet Sauvignon. Τα σταφύλια ωριμάζουν ομοιόμορφα ενώ διατηρούν  την οξύτητά τους. Η αξιολόγηση του επιπέδου pH των σταφυλιών καθώς και άλλων παραμέτρων καθορίζουν την απόφαση για τη χρονική στιγμή του τρύγου  ώστε να διατηρηθούν τα αρωματικά χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος.

Leontio

Λεόντιο


Στο Λεόντιο , στην περιφέρεια της αμπελουργικής περιοχής της Νεμέας καλλιεργείται το Αγιωργίτικο σε έντονα κροκαλώδες (35%) και με άργιλο, έδαφος  και υψόμετρο 450 μ. Ευνοϊκά λειτουργούν οι δροσεροί άνεμοι κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης του σταφυλιού.

 

 


organic

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗΣ

Προκειμένου να κατακτηθεί η υψηλότερη ποιότητα σταφυλιού εφαρμόζονται πρακτικές για τη φυτοπροστασία των αμπελώνων με βιολογικά μέσα σε όλους τους αμπελώνες μας. Πρακτικές όπως o φυσικός αερισμός του αμπελιού, η επιλογή κλώνων, η εντατική παρακολούθηση των αμπελώνων και η διαχείριση του φυλλώματος αποτελούν σημαντικά στοιχεία για την ορθή χρήση των βιολογικών πρακτικών.

Προς το παρόν χρησιμοποιούνται μόνο ως μυκητοκτόνα θειάφι και χαλκός προκειμένου να ελέγξουμε τη δράση του περονόσπορου και του ωιδίου που είναι οι κύριοι εχθροί του αμπελιού και υποβαθμίζουν την ποιότητα των σταφυλιών.

Το ράντισμα με βορδιγάλιο πολτό εφαρμόζεται ως μέσο προστασίας σε κρίσιμα χρονικά διαστήματα: :

α) πριν το φούσκωμα των οφθαλμών,
β) με την έκπτυξη του οφθαλμού και
γ) όταν ο βλαστός γίνει 15 εκ..
Κατόπιν συνεχίζουμε με επίπαση θειαφιού σε μίγμα με μπετονίτη μέχρι τον περκασμό.